Contoare de apa GOBE

0
5740
Contoare de apa Gobe

Facturile mult prea mari la apa in raport cu volumul consumat au determinat in ultima perioada tot mai multe persoane sa isi instaleze contoare de apa individuale. Practice, eficiente si usor de folosit, contoarele masoara exact consumul de apa, evitand orice tip de neplacere si in acelasi timp realizand o economie de apa garantata.

Contoare de apă GOBE sunt contoare rezidentiale, disponibile pentru uz casnic DN15 şi DN20 cu debite nominale de 2,5, respectiv 4 m3/h si pentru bransamente, DN20 cu debit nominal de 4 m3/h, MID R80 si R160.

Contoarele sunt fabricate din materiale rezistente, care reduc riscurile de aparitie a coroziunii sau sedimentarii, garantand o durata mare de viata.

Tipuri:

  • Contoarele pentru apartamente de tip SJ-SDC (Single Jet Dry type Water Meter)

    Sunt contoare monojet cu cadran uscat Clasa B, destinate masurarii consumurilor individuale de apa calda si rece in apartamente sau in imobile caracterizate de consumuri mici. Sunt disponibile in variante pentru apa rece (pana la 30 de grade Celsius) si una pentru apa calda (pana la 90 de grade Celsius).

    Componenta principala este un corp din alama cu racorduri filetate intrare-iesire, cu un filtru pe racordul de intrare. Masurarea se realizeaza cu ajutorul unei turbine rezistente, iar citirea se face prin intermediul integratorului mecanic care arata consumul dintr-o anumita perioada de timp. Transmiterea miscarii dintre cele doua componente se realizeaza prin cuplaj magnetic. Cadranul se poate roti cu 360 de grade, pentru a permite o citire mai usoara.

contoare-gobe
tabel contoare Gobe
Sunt contoare multijet robuste, clasa B, destinate pentru camine de bransament individuale posibil inundabile cu mecanism umed cu transmitere directa a miscarii de la axul turbinei la mecanismul integrator-indicator.

Contorul este insensibil la influente de natura magnetica, la regimul de curgere si prezinta performante hidraulice excelente.  Este potrivit pentru domeniul rezidential, dar si pentru cel industrial. In cazul acestui tip de contor, apa trece prin niste orificii, fapt care creeaza mai multe jeturi simetrice, cu rolul de a pastra echilibrul turbinei.

contor-multijet
contor-gobe-tablazat2
Marcare

Contorul de apă în mod obligatoriu trebuie să aibă scrise şi fără a putea a fi şterse, grupate sau repartizate pe carcasă , pe cadranul dispozitivului de afişare, pe placa semnalizatoare sau pe capac următoarele indicaţii:

  • Numele producătorului sau marca de fabrica
  • Clasa metrologică
  • Pierderea de presiune in bari
  • Debitul permanent
  • Anul de fabricatie si seria
  • Una sau doua sageti indicînd sensul de curgere a apei
  • Marca aprobarii de model
  • Presiunea nominala
  • Literele V sau H daca contorul poate funcţiona numai în poziţie verticală sau orizontală

Legislatie

Conform cu:

  • Ordin nr. 139 din 07/05/2002 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 602 din 14/08/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legală CEE „NML CEE – 75/33 Contoare de apă rece”
  • Ordin nr. 166 din 20/05/2002 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 610 din 16/08/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legală CEE „NML CEE – 79/830 Contoare de apă caldă”

Introducerea pe piaţă şi/sau punerea în funcţiune a contoarelor de apă caldă nu poate fi împiedicată, interzisă sau restricţionată dacă acestea poartă marcajele CEE pentru aprobare de model şi verificare iniţială, prevăzute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.055/2001 şi aplicate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legală CEE, sau dacă sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poartă marcajele CEE corespunzătoare.

Contoarele de apa GOBE sunt recunoscute metrologic în Uniunea Europeană și deţin aprobările și avizele legale de utilizare pe piaţa din UE (aprobări de model, avize sanitare).

Conform Ordinului nr. 148 din 15 mai 2012 pentru aprobarea Listei Oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. 2010, emis de BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALĂ si publicat in M.Of. 181/2010, nu se mai emit buletine de verificare metrologică initială, mijloacelor de măsurare introduse pe piată conform Directivei Parlamentului European si a Consiliului nr. 2004/22/CE, transpusă în legislatia natională prin HG 264/2006.

Conformitatea mijlocului de măsurare cu toate prevederile HG 264/2006, este indicată prin prezenta marcajului european de conformitate CE si a marcajului metrologic suplimentar constituit din litera M si ultimele doua cifre al anului de fabricatie.

cem14Verificarea metrologică iniţială CEE constă în marcajul metrologic de pe contor şi este valabilă 5 ani (contor apă rece), 4 ani (contor apă caldă), de la data punerii în funcţiune, conform Ordin 148/2012 al B.R.M.L. nu necesită buletin de verificare iniţială.

Prima verificare metrologică periodică a contoarelor mai sus mentionate trebuie să se efectueze într-un interval maxim 5 ani (contor apă rece), 4 ani (contor apă caldă),  calculat începand cu data punerii in functiune. (conf. L.O. 2010, publicat in M.Of. 181/2010, art.9)

Contoarele GOBE detin Certificate de examinare CE de tip cfm. 2004/22/CE MI-001, EC – Type Examination Certificate (Module B):

  • TCM 142/11 4854 pentru SJ-SDC;
  • TCM 142/10 4792 pentru MJ-SDC;
  • TCM 142/10 4793 pentru MJ-WDC;